Tapahtuman järjestäminen ja yhdistyksen varainhankinta

Amerikkalaisissa elokuvissa järjestetään usein hienoja hyväntekeväisyysgaaloja. Suomalaisissa elokuvissa taas saatetaan viihtyä lavatansseissa, jotka nekin ovat todennäköisesti Perä-Syrjälän nuorisoseuran järjestämät. Tapahtumien järjestäminen varainhankinta toiveena ja tavoitteena on siis perinteikästä puuhaa.

Tapahtumat eivät tuota pelkästään rahaa, vaan parhaimmillaan ne tuovat uusia yleisöjä, huomiota niin toimitetussa kuin sosiaalisessakin mediassa ja jos oikein hyvin käy, yhdistyksen tapahtumasta muodostuu odotettu perinne. Ne tarjoavat jäsenille ja yhdistyksestä kiinnostuneille mahdollisuuden osallistua, joko tapahtuman kävijänä tai vapaaehtoisena.
Joskus taas tapahtuma on jo olemassa yhdistyksen toiminnan tärkeänä osana. Urheiluseura järjestää kilpailuja, harrastajateatteri näytöksiä ja lukemattomat muut yhdistykset monenlaista muuta jännittävää. Vaikka varainhankinta ei olisikaan ensimmäisenä mielessä näitä tapahtumia järjestäessä, voisi sillekin suoda ajatuksen tai pari. Jos rahan ajatteleminen tuntuu pahalta, voi miettiä sitä kuinka lisäpalveluilla voi tehdä tapahtumasta sen osallistujille paremman. Meinaan että joskus sitä todella kaipaa kahden euron pahvimukikahvia katseltuaan Perä-Syrjälän twerkkausyhdistyksen ikämiessarjan kevätkatselmusta.

Kuva: Melissa Askew, Unsplash

Kaiken tuomansa hyvän lisäksi tapahtumat kuitenkin myös vievät  paljon aikaa, energiaa ja muita resursseja, mukaan lukien taloudellisia. Vastuuta kannattaa jakaa jo alusta lähtien, sillä yhteistyö tarkoittaa enemmän viestinviejiä tapahtumalle. Vaikka mainetta, kunniaa ja myös taloudellista menestystä joutuisi jakamaan, voi kakku olla yhteistyön myötä sen verran suurempi että jakaminen kannattaa.

Enemmän on enemmän myös tulonlähteiden suhteen. Niitä kannattaa olla useampia samassa tapahtumassa: nekään eivät välttämättä tuo mukanaan ainoastaan rahaa, vaan myös osallistumisen mahdollisuuksia niin yhteistyökumppaneille kuin osallistujillekin. Pääsylippujen lisäksi kävijöille voi tarjota myös kahvia, hattaraa, arpoja, yhdistyksen kannatusjäsenyyttä ja vaikka twerkkauksen – tai mitä nyt yhdistyksessänne teettekin – pikakurssia.

Varmaa reseptiä onnistuneen tapahtuman järjestämiseksi ei ole, mutta muiden kokemuksista ja ideoista voi ottaa oppia. Yksi hyvä tapa innostua ja oppia uutta on osallistua tarjoamaani Tapahtumavarainhankinta -koulutukseen.

Koulutuksessa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:

– mistä raha tulee: tapahtumien monipuoliset tulovirrat
– kuinka saada ihmiset mukaan: verkostojen voima
– millaiset tapahtumat on todistettu toimiviksi: tapahtumavarainhankinnan perinteet
– mikä on sallittua: yleiskatsaus tapahtumia koskevaan lainsäädäntöön
– … ja paljon muuta!

Koulutus sopii kaikille, jotka järjestävät tai haluaisivat järjestää tapahtumia osana yhdistyksen varainhankintaa. Suomen kielen lisäksi koulutus on saatavilla myös viroksi ja englanniksi. Kolmen tunnin koulutus maksaa 400 e + alv 24 %. Jos kiinnostuit, kysy lisää sähköpostilla jenni.kallionsivu@paluu.fi. Koulutuksistani löytyy lisää tietoa myös täältä.

Ja muista käydä tykkäämässä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *