Miten järjestetään arpajaiset, joilla tehdään tehokasta varainhankintaa? Arpajaisten järjestäminen voi toimia varainhankinnassa yllättävän hyvin, sillä ne voivat tuottaa mukavasti varoja minimaalisella rahallisella panostuksella. Työtä arpajaisten järjestämisessä toki on, mutta tämä varainhankintamuoto tuo yleensä myös tuloksia.
Tarvitaanko arpajaisiin lupa?
Kaikessa varainhankinnassa tulee tietysti ottaa huomioon se, miten rahaa on luvallista liikutella. Poliisin sivuilta löytyy tiiviis paketti arpajaisten luvanvaraisuudesta. Monia yhdistyksiä koskevaa arpajaisasiaa löytyy Pienarpajaiset-otsikon alta. Yleishyödyllinen yhteisö voi järjestää tavara-arpajaiset ilman lupaa silloin, kun arpoja myydään alle 2000 eurolla ja arpojen myynti sekä voitonjako tapahtuvat samassa tilaisuudessa. Tämä tekee arpajaisista helpon ja tehokkaan lisävarainhankintavälineen erilaisiin juhliin ja muihin tilaisuuksiin.
Arpajaisia koskeva tietopaketti kannattaa lukea kunnolla läpi ennen toimeen tarttumista. Mitään vaikeaa tai monimutkaista asiaan ei liity. Arpajaisten järjestäminen on suosittu varainhankintakeino hyvästä syystä, sillä järjestäminen on kohtuullisen helppoa ja nähdylle vaivalle saa yleensä vastinetta.
Hyvät arpajaispalkinnot
Millaisiin arpajaisiin itse osallistuisit? Kannattaa miettiä, mikä itsestä olisi niin houkuttelevaa että ostaisit arvan. Tehokkainta varainhankintaa teet silloin, kun kaikki palkinnot ovat sponsoreiden lahjoittamia, mikä tietysti asettaa rajoituksia hienoille palkinnoille. Erilaisilla ihmisillä on myös erilaisia mieltymyksiä, joten kannattaa aivomyrskytä porukalla ja miettiä hyviä palkintoja. Itse ihastuin lapsena eräässä tapahtumassa hienoon, arpajaispalkintona olevaan herkkukoriin ja kinusin äidiltä arvan. Olin varsin pettynyt, kun herkkukorin sijaan voitinkin Marimekon pussilakanasetin. Nykyään olisin tällaiseen palkintoon ihan tyytyväinen. Täydellisten palkintojen etsimiseen ei kannata jumiutua. Eikä palkintoja kannata metsästää väkisin liikaa, sillä yleensä muutama hyvä palkinto on houkuttelevampi kuin monta pientä. Hyvän asian tukeminen ja tietysti pelin jännitys riittävät nekin yllättävän pitkälle eikä joka arvan tarvitsekaan voittaa.
Jos arvokasta pääpalkintoa ei millään meinaa löytyä, voi miettiä auttaisiko tuotteiden paketoiminen asiaan. Herkkukorihan sai nuoremman Jennin innostumaan ihan ostopäätökseen asti. Koreja voi rakentaa teemoittain: matkailijan tarvikepaketti, kotikylpylän hemmottelukori tai vaikka joulukoristeiden askartelupakkaus. Herkkukorejakin voi tehdä erilaisia, suklaavalikoimasta… no oikeastaan mihin vaan.
Kuinka arvat saa kaupaksi?
Varainhankinnan haaste on usein siinä, että melkein kaikki sen muodot sisältävät myyntityötä muodossa tai toisessa. Niin tietysti myös arpajaisten järjestäminen. Arpa on tuote, jota harva lähtee omatoimisesti ostamaan (paitsi makeanhimoiset pikkutytöt). Aktiivinen myyntityö kannattaa, niin arpajaisissa kuin kaikessa muussakin. Arvat voi paketoida nipuksi: kun yksittäinen arpa maksaa 4 euroa, saa kympillä kolme. Ostaminen kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi, sillä kun kukkaronnyörit heltiävät vähän, ne saattavat aueta samantien enemmänkin.
Hyväntuulinen ihminen on alttiimpi uskomaan arpaonneensa tai tukemaan hyvää asiaa, tai molempia. Tilaisuudessa arpojen myynti kannattaakin ajoittaa siihen hetkeen, kun ilo on ylimmillään ja kaikilla on hauskaa. Toki arpoja voi pitää myynnissä heti tilaisuuden alusta lähtien, mutta aktiivisin myyntityö kannattaa ajoittaa tilaisuuden huippuhetkeen.
Tehokkainta arpajaisten varainhankinta on, kun saat palkinnot lahjoituksena. Lue lisää in-kind-sponsoroinnista:
Koirien potkukelkka: onko in-kind-sponsoroinnissa järkeä?
In-kind-sponsorointi on oikeasti mahtavaa
Lisäys 2.4.2018. Lue tosi tarina siitä miten arpajaiset onnistuvat. Onnistuneet arpajaiset: tapaus Martin markkinat.