Talkootyö varainhankintamuotona

Oletko koskaan ollut romusavotassa* keräämässä varoja yhdistykselle? Ai et. Ehkä kannattaisi. Talkootyö voi olla varsin kannattava varainhankintatapa, ja parhaimmillaan yhdessä tekeminen saattaa olla jopa – tohtiiko tuota sanoakaan – hauskaa.

Millaisia hommia talkoilla voi tehdä?

Sellaisia, joita kuka tahansa pystyisi tekemään. Ideana on, että yhdistyksen talkooporukka tekee työn, vaikkapa siivoaa kertaluontoisesti jonkin kohteen, ja toimeksiantaja maksaa yhdistykselle. Talkootyö on yksittäinen, yksinkertainen, joskin ehkä aikaa ja vaivaa vaativa homma, jonka yhdistys tekee porukalla. Luet parhaillaan varainhankintablogia, joten nyt puhutaan siis nimenomaan sellaisista talkoista, joissa joku taho maksaa yhdistykselle sen jäsenten tekemästä työstä.

Erilaiset yksittäiset raivauskeikat sisä- tai ulkotiloissa ovat tyypillisiä talkootöitä. Kauppojen inventaarioissa on myös perinteisesti kaivattu lisäkäsiä, mutta tämä tarve lienee hiipumaan päin sähköisten varastojärjestelmien kehittyessä. Sen sijaan joulu ei ole katoamassa mihinkään, ja paketoijia kaivataan joka vuosi. Avainsana talkootöissä on nimenomaan yksittäisyys, tai verottajan sanoin ”pienimuotoisuus, satunnaisuus ja kertaluontoisuus”. Tarkoituksena ei ole kilpailla yritysten kanssa, vaan tarjota apukäsiä satunnaiseen tarpeeseen ja tuoda samalla omalle yhdistykselle varoja.

Varsin suosittu talkoisiin verrattava varainhankintatapa on studioyleisönä toimiminen. Tai kyllähän sekin joskus käy työstä ja on kieltämättä toimintaa, jota kuka tahansa pystyy tekemään. Usein televiso-ohjelmien studioyleisö on siis paikalla jonkin yhdistyksen kautta, ja yhdistykselle maksetaan pääluvun mukaan.  Työ ei ainakaan ole fyysiseti kuluttavaa ja henkiset vauriotkin ovat useimmiten ohimeneviä.

Kuva: Negative Space

Miten saada porukkaa mukaan?

Jokainen meistä haluaa tuntea, että juuri hän on tärkeä ja juuri hänen apuaan kaivataan. Tämän vuoksi henkilökohtainen kutsu toimii paremmin kuin suurelle joukolle suunnattu. Kaikille suunnattu kutsu koetaan usein Jollekin Muulle tarkoitetuksi. Siis sille samalle Jollekin Muulle, jonka hommana olisi tiskata ja siivota.

Vapaaehtoisten mukaan saamiseen kannattaa laittaa hiukan aikaa. Jos teet talkoista vaikkapa Facebookiin tapahtuman, sen kutsut kannattaa lähettää pienen henkilökohtaisen saatekirjeen kera. Yleinen sähköposti, nettisivu tai vaikkapa se FB-tapahtuma voi antaa tarpeelliset tiedot, mutta henkilökohtainen viesti antaa ymmärryksen siitä, että tämä kutsu koskee juuri sinua. Ihmisten aika on kortilla, mutta toisaalta monesti juuri yksittäisiin tempauksiin löytyy parhaiten vapaaehtoisia. Sitoutuminen pitkiin projektehin on nykyisessä työtahdissa usein hankalaa, mutta useimmilta asiasta kiinnostuneilta löytyy muutama liikenevä tunti silloin tällöin.

Mitäs verottaja asiasta tykkää?

Talkootyöstä verottajalla on kohtuullisen selkeä näkemys. On tärkeää muistaa, että talkootyön on oltava niin sanottua ”jokamiehen työtä”, eli kenen tahansa on pystyttävä tekemään sitä. Putkiremontti- tai käännöstalkoot eivät siis ole sallittuja, sillä näitä töitä ei kuka tahansa pysty tekemään. Omalle yhdistykselle voi siis kyllä tarjota ammattitaitoaan ilmaiseksi, eli verottajan puolesta putkiasentaja saa rempata yhdistyksen tiloja ja kääntäjä saa kääntää vaikkapa nettisivuja niin paljon kuin sielu sietää. Tällöin raha ei liiku mihinkään suuntaan.

Jos yhdistys saa toiselta toimijalta rahaa talkootyöstä, silloin työn tulee olla sellaista jonka voi tehdä kuka tahansa. Talkootyöllä saatuja varoja ei myöskään saa ohjata vain talkoisiin osallistuneiden hyväksi. Eli lyhyesti ja ytimekkäästi: talkoisiin pitää voida osallistua kaikkien, ja siitä saadut varat on käytettävä yhdistyksen, ei talkoolaisten hyväksi. Talkoilla ei esimerkiksi voi saada jäsenmaksuja kuitattua.

Talkootoiminta ei kuitenkaan saa kilpailla elinkeinotoiminnan kanssa. Esimerkiksi säännöllinen naulakkopalvelujen tuottaminen tuottaminen teatterille on yhdistyksen elinkeinotoimintaa, ei talkootyötä. Yksittäisen tapahtuman naulakkopalveluiden tuottaminen voi olla eri asia. Elinkeinotoiminta on tietysti yhdistykselle täysin sallittua toimintaa, mutta tällöin sen tulosta on maksettava veroa.

*Aioin ensin kirjoittaa risusavotta, mutta ehkäpä nykypäivän talkootyö on ennemmin vaikka varaston siivousta tai muuta romusavottaa.

Ehkä talkoiden lisäksi sinua kiinnostaisi Varainkeruutuotteiden verotus?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *